geschiedenis Dash

 

Dash (handelend onder het symbool DASH) is een cryptocurrency die kan worden gebruikt voor het verzenden en ontvangen van betalingen tussen individuen, e-commerceplatforms, organisaties en bedrijven. Dash is de 6e grootste cryptocurrency in de crypto-wereld.  Het blinkt uit in hoge transactiesnelheden en verbeterde privacy.

Evan Duffield heeft Dash ontworpen nadat hij had onderzocht hoe Bitcoin- en blockchain-technologie werkt. Evan legde uit dat hij in 2011 voor het eerst over Bitcoin hoorde. Later ontdekte hij dat Bitcoin niet snel genoeg was en ook geen privacy bood. Hij lanceerde de nieuwe munt op 18 januari 2014, nadat hij de oorspronkelijke Bitcoin-code had gewijzigd om zo met een nieuwe cryptocurrency te komen.

Van XCoin tot DarkCoin tot Dash

Toen Dash oorspronkelijk in januari 2014 werd gelanceerd, heette het XCoin. Er zat echter een bug in de code die het gevoelig maakte voor manipulatie. Sommige vroege miners profiteerden van deze bug en kregen enorme beloningen. Deze miners kregen in 48 uur tijd,  1,9 miljoen munten. Dat is ongeveer 48% van alle munten die momenteel in omloop zijn. De cryptocurrency werd eind januari 2014 omgedoopt tot DarkCoin. Mensen begonnen zich nu te concentreren op de naam en vergaten de ongelijke verdeling van de munten op het netwerk.

DarkCoin introduceerde de DarkSend-functie waarmee gebruikers anonieme transacties konden doen. DarkSend kan de IP-adressen en transacties maskeren, waardoor het populair was bij mensen die anonimiteit waarderen. Deze nieuwe functie zorgde ervoor dat Dash (destijds DarkCoin) in de Crypto top vijf van 2014 verscheen. De InstantX-technologie die in dit tijdperk werd geïntroduceerd, was ook een grote boost omdat het bijna directe transacties mogelijk maakte.

Ontwikkelaars besloten de naam op 25 maart 2015 te wijzigen van DarkCoin in Dash. De meeste mensen associeerden de DarkCoin met het dark web vanwege de naam. De naam veranderen in “Digital Cash” (digitaal geld) was de enige manier om opnieuw het vertrouwen van de cryptowereld te winnen en een breder publiek aan te trekken.

Groei en ontwikkeling

Dash Force en Dash Labs zijn gecreëerd nadat de cryptocurrency was gelanceerd. Dash Force is belast met het beheer van gemeenschapsactiviteiten binnen de Dash Decentralized Autonomous Organization. Aan de andere kant wil Dash Labs de creatie van open-sourceprojecten bevorderen. Een dergelijke aanpak zorgt voor volledige decentralisatie met dit blockchain-platform. In 2018 werkte Dash samen met Paycent, dat fungeert als een hybride portemonnee voor fiatgeld en cryptocurrencies. Dash-gebruikers hebben dus toegang tot de Paycent-app van Google Android en Apple iOS en kunnen transacties binnen enkele seconden voltooien. De samenwerking maakt Dash de perfecte digitale munt voor e-commerceplatforms die willen profiteren van directe transacties en privacy.

Masternodes

Dash stelt gebruikers in staat transacties te verifiëren en beloningen te verdienen via het mining-proces, net als op het Bitcoin-netwerk. Dash heeft echter twee lagen. Er zijn miners en Masternodes. Je moet minimaal 10.000 DASH storten om in aanmerking te komen om een ​​Masternode te worden.

Masternodes vallen onder de categorie van gespecialiseerde servers die cruciale rollen op het netwerk vervullen. Terwijl de miners transacties verifiëren, voeren Masternodes daarentegen Instant Transaction uit via InstantSend en ook Private Transacties via PrivateSend. Masternodes zijn ook verantwoordelijk voor het treasury-systeem en de governance op het netwerk.

Bitcoin, de eerste cryptocurrency, gebruikt proof-of-work om transacties te verifiëren. Het betekent dus dat een gebruiker moet bewijzen dat er wat werk is gedaan om een ​​transactie te verifiëren. Dash daarentegen gebruikt bewijs van inzet. Het betekent simpelweg dat de gebruiker moet bewijzen dat er munten zijn veranderd van eigenaar.

Masternodes hebben veel invloed op dit netwerk. Niet alle Masternodes zijn hetzelfde en sommige werken zelfs onder de maat. Het systeem moet echter normaal functioneren, ongeacht de Masternodes-activiteit. Een Masternode die wordt beheerd door een kwaadwillende partij of door een nalatige persoon kan ondermaats presteren. Een dergelijke Masternode moet echter op het platform inzetten voordat het zijn taken kan uitvoeren. Als niet wordt uitgevoerd zoals verwacht, leidt dit tot verlies van inzet, wat ervoor zorgt dat Masternodes er altijd naar zullen streven om hun taken uit te voeren.

Dash koersfluctuaties

Toen DASH in 2014 werd gelanceerd, was de koers $ 0,02. 2017 was een bijzonder jaar met enorme prijsfluctuaties voor de meeste cryptocurrencies, en DASH was geen uitzondering. De hoogste DASH koers ooit was $ 1200 in 2017. Dash is zo ontworpen dat er nooit meer dan 18 miljoen munten zullen zijn. De blokbeloning daalt elk jaar met 7,1%, wat betekent dat Dash-mining in 2300 zal eindigen. De gemiddelde tijd die DASH nodig heeft om een ​​nieuw blok toe te voegen is 2,5 minuten, en het is daarmee dus vier keer sneller dan Bitcoin.